Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

úterý 15. září 2020

Agatha Christie

15.9.1890 - 12.1.1976

Myslím, že v gramotném světě snad neexistuje nikdo, kdo by neznal jméno Agathy Christie - podle všeho nejslavnější spisovatelky detektivek. To, že je nejslavnější soudím především podle sebe: Nejsem totiž fanouškem tohoto žánru a tak neznám žádného jiného autora. Ale zřejmě se nemýlím, protože i wikipedie ji zmiňuje jako vůbec nejslavnější spisovatelku všech dob, kterou co do počtu prodaných knih předstihuje pouze William Shakespeare. Věřili byste tomu? Jako taková by tedy měla mít své místo i v učebnicích literatury. Snad už v nich je, ale v dobách mé školní docházky tomu tak nebylo (dokonce ani na SŠ).

Její celé jméno zní: Agatha Mary Clarisa lady Mallowanová. Příjmení Christie získala po svém prvním manželovi a po rozvodu si jej ponechala jako umělecký pseudonym. Bylo to rozumné, proč měnit zavedenou značku! Ale pojďme popořádku...

Narodila se jako třetí  nejmladší dítě do bohaté viktoriánské rodiny Millerů v Devonském hrabství. Prvního vzdělání se jí dostalo doma. Na své dětství vzpomíná jako na šťastné. Neměla však mnoho přátel, její sourozenci byli podstatně starší a ani v okolí nebylo mnoho jejích vrstevníků. Jejími společníky při hrách bývali nejčastěji domácí mazlíčci a imaginární přátelé. Milovala knihy, číst se naučila již ve čtyřech letech. Teprve v roce 1906 odjela do Paříže studovat hudbu a také si zdokonalit francouzštinu. Zde zjistila, že má pro klavír a zpěv skutečně talent, ale přílišný ostych veřejně vystupovat jí zabránil se dál věnovat kariéře zpěvačky.

v dětství

12.7.1912 se zúčastnila plesu u lady Cliffordové v Chudleighu, kde se poprvé setkala se svým budoucím manželem, důstojníkem a pilotem Archibaldem Christie. Tedy byli si oficiálně představeni, jak bylo tehdy v lepších kruzích zvykem a samozřejmě si spolu také zatančili. Zřejmě v sobě našli zalíbení, vzali se krátce po vypuknutí 1. světové války: 24.12.1914. Ačkoliv Archie nemohl dále pilotovat kvůli zdravotnímu stavu, zůstával v armádě a budoval si kariéru. Agatha se již v té době snažila psát, ale prozatím bezúspěšně. Během války pracovala jako dobrovolná sestra a lékárnice. Během této služby získala zkušenosti s léky a jedy, které později zužitkovala ve svých románech. V roce 1919 porodila dcerku Rosalind.

s dcerou Rosalind

Po válce Archie opustil armádu a pracoval v civilní službě. V roce 1922 mu bylo nabídnuto místo finančního poradce Britské říšské výstavy. V rámci této pozice vyrazil spolu s rodinou na téměř roční cestu během níž navštívili mnoho zemí. V roce 1925 byla Agatha přizvána k práci ve výboru pro organizace dětské sekce Britské říšské výstavy ve Wembley. Jako členka výboru se podílela na vzniku expozice Dětský ráj, jehož součástí byl i Ostrov pokladů, který se stal významným prvkem výstavy. Tento Ostrov pokladů byl později též představen na výstavách ve Spojených státech, kde sklízel masivní úspěch a pochvaly jako nejzábavnější atrakce.


Bohužel další z členek výboru Nancy Neeleová si začala milostný románek s manželem Agathy. Tedy těžko říct, kdo si ten románek začal, na to vždycky musejí být dva... Ale jisté je, že manželství začalo mít problémy, které nakonec vyústily v rozvod. Agatha to zřejmě nesla těžce, protože do této doby spadá její tajemné zmizení, které nebylo nikdy úplně objasněno. Jediné, co víme, že Agatha 3.12.1926 zmizela na jedenáct dní, poté byla nalezena v hotelu v Harrogate, kde se zapsala pod jménem Teresa Neeleová. Svého manžela zjevně nepoznávala a celkově vypadala, jako že trpí ztrátou paměti. Ať už to byla pravda, nebo to jen přestírala, nikdy neprozradila, co se během těch jedenácti dnů dělo, kde byla ani důvody svého útěku. V roce 1928 došlo k rozvodu. Agatha tím nijak finančně neutrpěla, neboť tou dobou již byla známou autorkou.

V roce 1928 cestovala do Bagdádu, kde kromě jiného navštívila i světoznámé vykopávky Uru. Při opětovné návštěvě v roce 1930 se seznámila i se svým druhým manželem Maxem Mallowanem.  Vzali se v září téhož roku v Edinburghu a zůstali spolu až do její smrti. V následujících letech se svým manželem cestovala a podílela se na vykopávkách. Získané zkušenosti opět uplatnila ve svých románech.

manželé Mallowanovi

Během 2. světové války opět pracovala v lékárně, kde si rozšířila znalosti o jedech. Také ji v roce 1941 vyšetřovala britská tajná služba pro podezření ze špionáže, kvůli jejímu románu M nebo N.

Její literární dílo zahrnuje 66 knih a 14 povídkových knih. Za její prvotinu by se dala považovat báseň s názvem Cowslip, kterou napsala v dubnu 1901 - tedy ve věku 10 let. V 18 letech napsala svou první povídku Dům krásy, kterou později přepracovala a publikovala v časopise pod názvem Dům snů. Přibližně ve stejné době začala psát svůj první román Sníh na poušti, který neúspěšně nabídla několika vydavatelstvím. Byl odmítnut a nikdy nepublikován. V roce 1916 napsala další román - Záhada na zámku Styles. I tento byl zpočátku vydavatelstvími odmítnut, ale po čase se k němu dostal John Lane z vydavatelství The Bodley Head, který jí nabídl, že román vydá, pokud přepracuje závěr. Agatha na to přistoupila a tak román v roce 1920 spatřil světlo světa a ona získala objednávku na dalších pět knih. Hrdinou tohoto románu nebyl nikdo jiný, než slavný detektiv Herkule Poirot.



Kromě románů a povídek napsala také několik divadelních her. Její hra Past na myši drží světový rekord v nepřetržitém reprízování. Premiéru měla 25.11.1952 v Ambasadors Theathre a od té doby  zde byla hrána až do března 2020, kdy ji zastavila pandemie Covidu. Během té doby bylo odehráno více než 27 tisíc představení.

Za své celoživotní dílo získala řadu ocenění. V roce 1955 získala Cenu Edgara Allana Poea. V roce 1956 obdržela Řád britského impéria. Následoval čestný doktorát z literatury na univerzitě v Exeteru v roce 1961. O deset let později pak byla povýšena na "Dámu britského impéria" - na základě toho mohla oficiálně užívat titul Lady Mallowanová

Pomník v Londýně

Agatha Christie zemřela v poklidu ve svém domě Winterbrook ve věku 85 let. Měla skromný pohřeb. Mezi květinovými dary byl i věnec od jejího vydavatele "jménem mnoha vděčných čtenářů". Je pohřbena na nedalekém hřbitově kostela Sv. Marie v Cholsey. Místo si sama s manželem vybrala asi o deset let dříve.

hrob

Dodnes má po celém světě miliony fanoušků a i v České republice existuje od roku 1997 Společnost Agathy Christie. Navíc  je prokazatelná i její vazba na tehdejší Československo, které mimochodem v několika svých románech zmínila: Agatha měla ve zvyku odpovídat svým fanouškům, obvykle tím, že poslala autogram. V roce 1961 obdržela dopis od Olgy Simonové, učitelky z jižních Čech a její velké fanynky. V tomto případě však nezůstalo jen u prostého autogramu, ale obě ženy si dopisovaly několik let. Olga Simonová byla předlohou pro jednu z postav v románu Viděla jsem vraždu (1969) -  aur pair Olgu Seminoffovou.

A na závěr vám sem přidám jednu zajímavou citaci, kterou jsem našla. Úryvek pochází z románu Smrt v oblacích (1935)

"Koukám," řekl náhle pan Clancy, "že nepoužíváte Ptimanovy těsnopisné soustavy."
Jane zruda a Poirot jí přispěchal na pomoc:
"Slečna Greyová jde s duchem doby. Používá nejnovější soustavy vynalezené jedním Čechoslovákem."
"Co neříkáte? Tohle Československo musí být úžasná země. Všechno sem z ní přichází - boty, sklo, rukavice - a teď i těsnopisná soustava. Opravdu úžasné."

Zdroj informací a obrázků: internet

4 komentáře:

  1. Myslím, že teď A.Christie smutní nad pomatenosti svých dědiců, protože Deset malých černoušků je prostě deset malých černoušků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Detektivky nečtu, takže toto nedokážu posoudit. Vím, že existují knihy, které byly vydány pod různými názvy, takže ve změně názvu až tak velký problém nevidím. Jen bude asi nějaký čas trvat, než si na to lidi zvyknou. Hlavně že se nezakazuje celá kniha, nebo ještě hůře, že se z ní nevyškrtávají některé pasáže.

      Vymazat
    2. Nejsi daleko od pravdy, prý bude nutné upravit některé pasáže...

      Vymazat
    3. Tak to už zavání cenzurou. A rozhodně s tím nesouhlasím.

      Vymazat