Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

neděle 12. července 2020

Giulia Tofana

12.7.1620 - 5.7.1659


Dnes si připomínáme 400 let od narození ženy, jejíž úloha v historii je poněkud kontroverzní. Giulia Tofana se totiž do historie zapsala jako travička, na jejímž kontě jsou životy cca 600 mužů. Na první pohled strašlivé číslo. Samozřejmě je všechny neotrávila sama. Ona jen prodávala jed ženám, které z nějakého důvodu nebyly v manželství spokojené. A vzhledem k tomu, jakým způsobem v Itálii 17. století manželství vznikala, nespokojených bylo mnoho. Manželství byla především obchodem - předem domluvená, často se snoubenci ani neznali, přičemž žena do něj přinášela nemalý majetek (věno). Nedostatek lásky a pozornosti byl jen malým problémem, horkokrevní Italové často řešili rodinné neshody násilím. Ženy neměly mnoho možností, jak z takového svazku uniknout. Není divu, že vdovský stav byl pro mnohé z nich lákavým snem, zvláště pokud pocházely z majetnějších vrstev. A Giulia Tofana jim ho pomáhala splnit. Když se na to podíváme z této perspektivy, tak svým způsobem byla Giulia Tofana hrdinkou, která riskovala svůj vlastní život, pro záchranu jiných. Pojďme si tedy o ní říct více.

Mnohé zdroje její narození neuvádějí nebo jen přibližně kolem roku 1620. Ovšem některé italské zdroje uvádějí jako datum jejího narození právě 12.7.1620 a místo Sicilské Palermo. O jejím raném životě toho moc nevíme. Existují domněnky, že její matkou byla Tofana d'Adamo, vdova popravená v roce 1633 v Palermu za vraždu svého manžela Františka. Údajně zemřel po požití jedu. Zdá se, že k jedům měla opravdu blízko.

I Giulia se velmi záhy stala bohatou vdovou. Po smrti manžela i s dcerou přesídlila do Říma, kde začala podnikat v kosmetice. Ženy se od nepaměti chtěly krášlit a zdobit, kosmetika byla poměrně výnosná živnost. Kdo by mezi voňavkami, pudřiky a krémy hledal jed? Ano, pro dobře situované dámy měla i speciální nabídku a nebyla to zrovna levná záležitost. Aqua Tofana - vodička bez barvy, chuti a zápachu, v malé ozdobné lahvičce s obrázkem sv. Mikuláše nebudila žádnou pozornost. Mohla ležet na toaletním stolku několik týdnů a nikoho by nenapadlo, jaké nebezpečí skrývá. Ale stačily pouhé 4-6 kapek... Ovšem Giulia nabízela i sofistikovanější podání jedu - ve formě pudru. Stačilo pak jen napudrovat si tváře a nabídnout je manželovi k políbení...


Předpokládá se, že autorkou vražedné receptury byla samotná Giulia. Ovšem přesné složení si odnesla s sebou na věčnost. Jed byl pravděpodobně kombinací olova, arsenu a výtažku z rulíku. Byl naprosto nezjistitelný, nedokázala jej odhalit ani pitva. Při dávkování po kapkách oběť umírala asi 4 dny, což postiženému dávalo prostor vyřešit majetek a sepsat závěť. Čerstvé vdovy si poté nechaly vystavit  lékařské osvědčení, že manžel zemřel na průjmové onemocnění. Nikdo je z ničeho nepodezíral. 

Obchod vzkvétal po mnoho let, Giulia bohatla a možná by se dožila i úctyhodného věku, kdyby... Jedna z jejích klientek si svůj čin a poslední chvíli rozmyslela. Na kolenou prosila svého muže, ať nejí polévku, kterou mu právě naservírovala. Za to, že ho ušetřila, se jí muž odvděčil tím, že ji zmlátil a bil ji tak dlouho, až se mu ke všemu přiznala. Tajemství bylo prozrazeno. I přesto nebylo snadné jí vinu prokázat. Jednak byla oblíbená a měla mnoho vlivných ochránců. A pak: Vy byste podali svědectví, kdybyste si koupili jed a otrávili manžela?


Giulia využila nabídky a našla azyl v jednom z římských kostelů. Jenže někdo mezi lidi rozšířil pomluvu, že otrávila vodu ve městě a už jí nebylo pomoci. Vyvlekli ji z kostela a předvedli před soudce. Následovaly výslechy i mučení, které trvalo tak dlouho, dokud se ke všem skutkům nepřiznala. Dodnes tedy nemůžeme s jistotou říct, zda vše, co jsem výše napsala, je pravda.Většina lidí se přizná k čemukoliv, jen aby unikli bolesti. Giulia se přiznala že pomohla otrávit asi 600 mužů, čímž se do historie zapsala jako nejmasovější travička všech dob. Též uvedla i několik kompliců, včetně své dcery. Všichni pak byli odsouzeni a popraveni na Campo de 'Fiori.

Jak přesně Giulia Tofana vypadala dnes nevíme. Obrázky ukazují, jak si ji ve svých fantaziích představovali někteří umělci.

Zdroj informací a obrázků: Internet


1 komentář: