Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

neděle 13. října 2019

Mashuri z Langkawi

Asi nejznámější malajskou legendou je ta o princezně Mashuri z Langkawi. I když princeznu z ní nejspíš udělala špatná interpretace. Podle legendy totiž pocházela spíše z chudších poměrů. Její rodiče na Langkawi přišli z Phuketu, protože zde doufali v lepší živobytí. Dívka byla velmi krásná, možná i nejkrásnější ze všech dívek na ostrově a okouzlila místního válečníka Wana Daruse, který si ji vzal za ženu. Legenda dále praví, že se stala matkou, ale o počtu či pohlaví dětí se nezmiňuje.

Rodinné štěstí však nemělo dlouhého trvání. Války se Siamem byly poměrně časté a když zase jedna vypukla, musel Wan Daren odejít také bojovat. Během manželovy nepřítomnosti ubytovala ve svém domě potulného básníka Daremana. To se hodilo závistivým ženám ve vesnici - konečně měli něco, čím mohly škodit krásné Mashuri. Roznášely pomluvy, že Mashuri je svému muži nevěrná právě s Daremanem. I královna se toho chytla a nakonec přesvědčila svého muže - krále Langkawi, aby ji spolu s radou starších odsoudili k trestu smrti.

Marné byly její přísahy, že je nevinná. Nechali ji připoutat ke kůlu a probodnout. Jenže jako zázrakem jí zbraně žádné zranění nezpůsobily. Teprve, když kat použil keris její rodiny, zasadil jí smrtelnou ránu. Krev, která vytryskla z její rány, měla bílou barvu. To bylo důkazem její nevinny. Z posledním výdechem Mashuri celý ostrov proklela, aby měl smůlu po dalších sedm generací.

Její prokletí se brzy vyplnilo. Langkawi bylo dobyto a obsazeno Siamem. Následovala série kmenových válek, neúrody, hladomoru a nemocí. Ostrovu se začalo znovu dařit teprve s rozvojem turistiky v polovině 20. století. - tedy v době kdy se rodila osmá generace od Mashuriny smrti, která se datuje na konec 18. století.

Místní dodnes věří, že legenda o Mashuri je pravdivá. Dům, kde Mashuri údajně žila byl přeměněn na muzeum a spolu s několika dalšími domy tvoří místní skanzen s ukázkou místních krojů, dobových nástrojů i zvyků. Dalším turistickým cílem v oblasti je hrob Mashuri. Potomci Mashuri údajně stále žijí na Phuketu v Thajsku a příležitostně navštěvují její hrobku.


Zdroj informací a obrázků:
internet

Žádné komentáře:

Okomentovat