Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

sobota 9. března 2019

Panenka Barbie

Před 60 lety byla světu poprvé představena panenka Barbie. Jelikož jsem její velká fanynka a sběratelka, nedá mi to, abych toto výročí nepřipomněla. Možná si řeknete, že se to sem nehodí, ale ráda bych vás vyvedla z omylu. Panenka Barbie je tou největší současnou oslavou ženství, zvláště pak emancipace. Byla první panenkou - loutkou, která umožnila holčičkám splnit si jejím prostřednictvím sny o vlastní budoucnosti, o tom, kým by jednou chtěly být. Do té doby měly panenky podobu dětí a tím přiřazovaly holčičkám jedinou roli - pečovatelskou: Při hrách se holčičky stávaly maminkami, učitelkami nebo doktorkami... Napadá vás ještě něco? Pak se objevila Barbie a není divu, že se stala tak oblíbenou. Rázem se holčičky mohly ve svých hrách stát naprosto čímkoliv: jakoukoliv profesí nebo sportovkyní, princeznou a později dokonce i tou maminkou.

Ruth Handlerová
(zdroj itnernet)
Panenka Barbie byla světu poprvé představena 9.března 1959 na Americkém mezinárodním veletrhu hraček. Autorkou panenky byla Ruth Handlerová, tehdejší spolumajitelka společnosti Mattel, která ji vytvořila pro svou dceru Barbaru a také ji po ní pojmenovala. První panenka byla k dispozici ve dvou verzích - blondýna a bruneta. Oblečena byla v jednoduchých černobíle pruhovaných plavkách. Panenka zaplnila díru na trhu a brzy si získala oblibu. Jen první rok výroby bylo prodáno přibližně 350 tisíc kusů.
Buble Cut Barbie z roku 1961
Během těch 60 let panenka vystřídala nespočet podob. Postupně začaly přibývat panenky s hispánskými, černošskými, či asijskými rysy. Ačkoliv se běžnému spotřebiteli může zdát, že většina panenek jsou si podobné (modrooké blondýnky), měla panenka Barbie, nebo její kamarádky za těch 60 let více než 80 různých typů (forem) tváře a v současnosti je vyráběna ve více než dvaceti barevných odstínech počínaje mrtvolně bledou až po nejtmavší hnědou.

Typické tváře Barbie
Zleva podle roku zavedení do prodeje 1959, 1966, 1998, 2013

Různé odstíny pleti

Barbie je moderní emancipovaná dívka. Během let se věnovala mnoha různým sportům. Aktuálně ji můžete v obchodech potkat jako gymnastku, fotbalistku, horolezkyni, krasobruslařku, cyklistku, vyznavačku bojových umění ... Pracovala také snad ve všech možných profesích, nyní např. jako rockerka, veterinářka, farmářka, pilotka, plavčice, programátorka, zdravotní sestra, archeoložka, hasička, baletka, stavitelka...  Samozřejmě nejmenší holčičky chtějí být princeznami, takže tu máme celou řadu princezen. V roce 1997 se objevila také panenka Barbie na vozíčku a před pár lety i bez vlásků (po chemoterapii). K panence seženete nejrůznější vybavení a doplňky, takže si každá holčička pro svou panenku může vytvořit vlastní svět podle svých přání a vymýšlet pro ni vlastní příběhy.


Vzhledem k té rozmanitosti není divu, že se stala předmětem zájmu sběratelů. Podle odhadů společnosti Mattel je na světě více než 100 tisíc sběratelů panenek Barbie. Pro ně začal Mattel vyrábět speciální sběratelské edice, v nichž Barbie představuje nejrůznější osobnosti současnosti i historie, lidové kroje z celého světa, umělecká díla i filmové postavy. Řadu sběratelských panenek také oblékají přední módní návrháři jako Bob Mackie, Karl Legarfeld, Christian Louboutin, Kevin Clain a další. Tyto sběratelské panenky jsou pochopitelně velmi drahé.

Sběratelská Barbie podle Fridy Kahlo

Netajím se tím, že jsem fanouškem panenky Barbie. Ale na druhou stranu jsou i odpůrci. Nejčastěji jsou kritizovány tělesné proporce panenky s poukazováním na to, že svádí dívky k anorexii. Kvůli této kritice byla panenka několikrát předělána. Původnímu tělíčku z roku 1958 a jeho modifikaci z roku 1966 byly v roce 1991 zmenšeny prsa. V roce 1999 začal Mattel vyrábět panenky s úplně novým tělíčkem - došlo k dalšímu zmenšení prsou a rozšíření v pase. Tento typ tělíčka Mattel s různými modifikacemi používá vlastně až dosud. Od roku 2016 se začínají objevovat tzv plnoštíhlé panenky, které více odpovídají reálnému ženskému tělu. Vzhledem k tomu, že toto plnoštíhlé tělíčko Mattel užívá čím dál více, je možné, že se v budoucnu stane hlavní formou postavy panenky Barbie.

Různé typy tělíček v průběhu let

Zajímavosti z historie panenky Barbie:

Předlohou pro panenku Barbie se stala panenka Lilli Bild, která byla vytvořena podle komixové postavy. Tato panenka byla považována za pornografickou a tudíž určena dospělým.

Panenka Lilli Bild
(zdroj: internet)

První panenky Barbie se prodávaly za 3 dolary. Dnes jsou tyto nejstarší panenky vzácné a jejich cena se pohybuje v řádu několika tisíců dolarů. Při poslední dražbě nejstarší panenky Barbie (té z roku 1959) v roce 2004 se její cena vyšplhala na 3,5 tisíce dolarů. Rekord však drží panenka Christie, která byla v roce 2006 v Londýně vydražena v přepočtu za 17 tisíc dolarů.

V roce 1986 namaloval Andy Warhol obraz panenky Barbie, který se v aukci prodal za 1,1 mil. dolarů.
(zdroj internet)


V roce 1992 dal Mattel panence Barbie vůbec nejdelší vlasy v celé její historii. Sahaly jí až po paty. Panenka se stala velkým hitem a je vůbec nejprodávanější panenkou v historii.

Totaly Hair Barbie 1992

Od roku 2001 začala Barbie účinkovat v nejrůznějších animovaných filmech. Není pochyb o tom, že hlavním účelem filmů bylo podpořit upadající prodej panenek.

Pohádka Princezna a švadlenka
na motivy románu Marka Twaina Princ a chuďas

V roce 2002 byla vyrobena snad nejkontroverznější panenka - těhotná Midge - kamarádka barbie. Měla magnetické těhotenské bříško a uvnitř miminko.

Pregnant Midge 2002

V roce 2003 byl prodej panenek Barbie zakázán v Saúdské Arábii a zemích na blízkém východě, protože její vzhled, oblečení a aktivity nejsou v souladu s ideály islámu. V těchto zemích se prodává alternativa pod značkou Fulla, která je navržena tak, aby odpovídala zvykům a tradicím islámské společnosti.

zdroj informací: internet
zdroj obrázků: vlastní fotografie, internet

Žádné komentáře:

Okomentovat