Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

pátek 30. listopadu 2018

Gertrude Ederleová

(23.10.1905 - 30.11.2003)

Dnes si připomínáme 15. výročí úmrtí výjimečné sportovkyně, ženy, která jako první přeplavala kanál La Manche. Vysloužila si tím přezdívku Královna Vln. Ale na svém kontě má i další sportovní úspěchy.

Narodila se 23.10.1905 v New Yorku jako třetí z celkem šesti dětí německých přistěhovalců Gertrudy a Henryho Ederleových, vlastnících řeznictví na Manhattanu. Plavat ji v devíti letech naučil otec během pobytu na rodinné chatě na Vysočině v New Jersey. Ve dvanácti letech vstoupila do klubu Women Swimming Association, kde se pod vedením trenéra Louise Handleye začala připravovat na olympijské hry. V témže roce uplavala svůj první rekord ve volném stylu 880 yardů, čímž se stala nejmladší držitelkou světového rekordu v plavání. Během následujících let pokořila dalších 8 světových rekordů - sedm z nich během jediného odpoledne na pláži v Brightonu. Rovněž je držitelkou mnoha amerických národních rekordů.

Významného úspěchu dosáhla jako členka štafety žen 4x100 m ve volném stylu na letní olympiádě 1924 v Paříži. Individuálně získala ještě dvě bronzové medaile za třetí místo za 100 m a 400 m volným stylem. Tímto výsledkem byla zklamaná, doufala ve zlato. Přesto ale byla hrdá, že mohla být členkou tak úspěšného amerického olympijského týmu - celkem si Američané z Paříže odvezli 99 medailí.

V roce 1925 se pokusila uplavat vzdálenost 22 km mezi Battery Park a Sandy Hook. To se jí také podařilo v rekordním čase 7 hodin a 11 minut. Tento rekord držela plných 81 let. Mířila však ještě výš. V srpnu téhož roku se poprvé pokusila překonat kanál La Manche. Neúspěšně. Když na chvíli přestala plavat, aby si odpočinula a jen ležela nehybně na vodě, její trenér Wolffe špatně vyhodnotil situaci a v domnění, že je již vyčerpaná ji i přes protesty nechal vytáhnout z vody. Došlo k hádce při níž Wolffe vyjádřil názor, že ženy nejsou schopné kanál přeplavat. Na základě tohoto prohlášení se spekulovalo, nechce Ederleové přát úspěch.

Gertrude změnila trenéra a o rok později již úspěšně kanál zdolala. Pouze pěti mužům před ní se to podařilo. Ona však svým časem 14 hodin a 34 minut překonala o dvě hodiny dosavadní mužský rekord a držela ho až do roku 1950.

Překonávání kanálu

Díky svým sportovním výkonům se stala miláčkem Ameriky. Při návratu domů ji vítalo více než 2 miliony američanů lemujících ulice. Vystupovala v několika plaveckých exhibicích a hrála v němém filmu Swim Girl, Swim.

V roce 1933 ve svém domě nešťastně spadla se schodů a poranila si páteř. Již nebyla schopná se účastnit dalších soutěží, přesto se plavání úplně nevzdala.


Její další život byl klidný. Říkala, že svého cíle dosáhla pokořením kanálu. Jelikož byla po prodělaných spalničkách od svých 4 let sama nedoslýchavá, vyučovala plavání na škole pro sluchově postižené děti. Nikdy se neprovdala.

V roce 1965 byla uvedena do Mezinárodní plavecké síně slávy. Další poctou pak bylo zapsání do Sportovní síně slávy žen v roce 1985. Na její počest se každý rok pořádá "Ederle Swim", při němž se zdolává její trasa z Battery Park do Sandy Hook

Zemřela ve věku 98 let, pohřbená je na hřbitově Woodlawn  v Bronxu (NY).

Hrob Gertrude Ederleové
Zdroj obrázků a informací:
internet

Žádné komentáře:

Okomentovat