Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

čtvrtek 6. dubna 2017

Venuše

Na dnešní den připadá svátek všech dívek jménem Venuše. Jméno má původ v římské mytologii. Nosila jej bohyně smylsnosti, krásy a lásky. Původně byla Venuše bohyní jara a oživení přírody, ochránkyně zahrad, květin, zeleniny a vína. Pod vlivem kultu řecké bohyně Afrodity na jihu Itálie a na Sicílii došlo později ke ztotožnění s řeckou bohyní Afrodítou a její přeměně v bohyni lásky. Za jejího otce byl považován bůh nebes Caleus a podle legendy se zrodila z mořské pěny. Byla matkou Aenea, bájného zakladatele římského národa, od nějž odvozoval svůj původ Gaius Julius Caesar. Ostatně za jeho vlády se těšila Venuše velké přízni. Roku 48 př.n.l. jí nechal vystavět na fóru chrám (Templum Veneris Genetricis) jehož pozůstatky patří k pamětihodnostem dnešního Říma.

Pozůstatky chrámu Venus Genetrix v Římě

Bohyně Venuše a legendy o ní inspirovaly mnoho umělců v různých dobách. Jedním z nejslavnějších vyobrazení je bezpochyby Botticelliho "Zrození Venuše".

Sandro Botticelli: Zrození Venuše

Tuto podobu Venuše známe u nás především ze soch inspirovaných obrazem, které zdobí mnohé historické budovy, zámecké parky a v dnešních dobách i z prodejen se zahradními dekoracemi.

Venuše v zámeckém parku v Brně - Líšni

Žádné komentáře:

Okomentovat