Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

pátek 4. listopadu 2016

Ruth Handlerová

4.11.1916 - 27.4.2002


Dnes si připomínáme 100. výročí narození Ruth Handlerové. Mnohým asi její jméno nic neříká, ale vězte že patří mezi nejvýznamnější podnikatelky 20. století. Společnost jíž byla spolumajitelkou figuruje na trhu dodnes a stále ještě těží z jejího "vynálezu". Dala světu jednu z nejslavnějších hraček všech dob: panenku Barbie.
Kdo by ji neznal? Panenka Barbie provází dívky už více než 50 let. Za tu dobu měla mnoho podob. Kromě původního účelu, tedy hračky pro dívky, je dnes také ve středu zájmů mnoha dospělých sběratelů. Jelikož patřím mezi ně, tak rozhodně nemůžu toto významné výročí opomenout.



Ruth Handlerová se narodila v Denveru (Colorado), rodičům polsko-židovské národnosti. Roku 1938 se provdala za svého přítele ze školních studií Elliota Handlera a společně přesídlili do Los Angeles. V roce 1945 Elliot Handler společně s Haroldem Matsonem zakládají malou společnost (Mattel) na výrobu plastových rámů. Zbytky materiálu se rozhodli využít na výrobu nábytku pro panenky. Brzy se ukázalo, že nábytek pro panenky má daleko větší úspěch než rámy na obrazy a tak se společnost zaměřila více na výrobu hraček a od rámů postupně upustila. Záhy je však Harold Mattson kvůli špatnému zdravotnímu stavu nucen opustit společnost a prodává svůj podíl manželce svého společníka Ruth Handlerové.

První panenka Barbie
Ruth si povšimla, že její dcera Barbara si hraje s papírovými panenkami, převléká je a přiděluje jim různé ženské role. Doposud si dívky hrávaly s panenkami jako se svými dětmi. Zaujalo ji to a začala uvažovat o vytvoření panenky v podobě dospělé ženy. Zpočátku se nesetkala s přílišným pochopením. Její manžel nápad zamítl s tím, že rodiče nebudou chtít dětem kupovat s velkýma prsama, štíhlým pasem a dlouhýma nohama. Jak se tehdy mýlil. Po návštěvě Švýcarska, kde Ruth objevila podobnou panenku pro dospělé, se jí přecejen podařilo manžela přesvědčit a v roce 1959 na výstavě hraček v New Yorku spatřil svět první panenku Barbie (jméno dostala po dceři manželů Handlerových). Záhy se stala oblíbenou a velmi žádanou hračkou a přinesla manželům Handlerovým i jejich firmě slávu a bohatství. V roce 1961 dostala Barbie svého mužského partnera Kena (pojmenovaného po synovi Handlerových). Později přibyly další postavičky - i u nich výrobci se drželi tradice a pojmenovávali je po členech své rodiny.

V roce 1970 byla Ruth Handlerové diagnostikována rakovina prsu. Jediná možná léčba v té době byla mastektomie. Po operaci měla problémy s hledáním vhodné náhrady prsu a tak se rozhodla vytvořit vlastní. Spolu s manželem a Payton Massey zakládají společnost vyrábějící realističtějsí prsní náhrady. V roce 1987 se zařadila mezi spisovatelky s filmem "Barbie and Rockers". V roce 1997 byla uvedena do Americké obchodní síně slávy. Zemřela v roce 2002 ve věku 85 let na pooperační komplikace u rakoviny tlustého střeva.

Z výstavy panenek Barbie v Dollslandu Praha

Zdroj informací a obrázků: Internet

2 komentáře:

  1. Jitko, děkuji za krásný příspěvek o této dámě. Panenky Barbie sice moc nesbírám, ale moc ráda jsem si přečetla o jejich vzniku a hlavně o jejich autorce. Myslím, že ji nikdo nepřekoná.

    OdpovědětVymazat
  2. Ďakujem za krásny článok :-) Ruth mi priniesla a prináša stále veľa radosti do života :-)

    OdpovědětVymazat