Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

neděle 30. října 2022

Marie Van Brittan Brownová

30.10.1922 - 2.2.1999

O Mariině soukromém životě se toho moc neví. Narodila se v Queensu (NY), prožila zde celý svůj život a také zde ve věku 76 let zemřela. Byla jedináček. Otec pocházel z Massachusetts a matka z Pensylvánie. Marie pracovala jako zdravotní sestra. Provdala se za elektrikáře Alberta Browna a měli spolu dvě děti: syna Alberta Jr. a dceru Normu.

Možná se teď podivujete, že věnuji článek ženě, jejíž životopis se vejde na tři řádky. Ale to, že nemáme informace o jejím soukromí, jí nijak neubírá na významu pro společnost. Ačkoliv nebyla žádnou vědkyní ani techničkou, podařilo se jí vymyslet vůbec první domácí bezpečností systém a s manželovou technickou pomocí jej zrealizovat. Její nápady měly dopad i na celý systém zabezpečení a jejich prvky jsou využívány dodnes nejen v domácnostech, ale i v podnicích po celém světě.

Neznám současnou situaci, ale v 60. letech 20. století nebyl Queens, kde Marie s rodinou žila, bezpečnou čtvrtí. Kriminalita zde byla vysoká. A policie se zrovna nepřetrhla spěchat sem s pomocí. Marie ani její manžel neměli pravidelnou pracovní dobu, takže se často stávalo, že Marie bývala večer sama doma. Za této situace Marie začala hledat způsob, jak zvýšit úroveň své osobní bezpečnosti. Výsledkem byl bezpečnostní systém, který sestával ze čtyř kukátek umístěných v různých výškách na vstpuních dveřích, posuvné kamery z druhé strany dveří umožňující průhled kukátky ven, monitoru pro snímání obrazu z kamery a obousměrného mikrofonu ke komunikaci bez nutnosti otevírat dveře. Později jej ještě doplnila tlačítkem, kterým bylo možné rychle kontaktovat policii radiem.

1.8.1966 si manželé přihlásili patent na "Domácí bezpečnostní systém využívající televizní dohled". Jako hlavní vynálezce byla uvedena právě Marie. Žádost byla schválena 6.12.1969. Vynález přilákal i pozornost tisku, The New York Times publikoval článek o něm jen pár dní po schválení patentu. Marii se dostalo zaslouženého uznání a obdržela cenu od Národního vědeckého výboru, čímž se automaticky stala součástí skupiny afroamerických vynálezců a vědců.





Bohužel, náklady na instalaci jejího bezpečnostního systému byly koncem 60. let příliš vysoké a tak se zařízení do výroby nedostalo a tudíž ani nepřineslo manželům žádný profit. Realizace svého nápadu se Marie nedožila. Až v 21. století se ukazuje, jak moc její vynález předběhl dobu. Teprve v dnešní době moderních "chytrých" technologií se její nápady stávají součástí bezpečnostních systémů všech možných úrovní. Na její původní vynález odkazuje nejméně 32 patentových přihlášek moderních bezpečnostních systémů, které ve své podstatě využívají její prvotní nápady. Domácí kamerový bezpečnostní systém byl na trh uveden 2005 a od té doby jeho popularita stoupá.



zdroj informací a obrázků: internet

Žádné komentáře:

Okomentovat