Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

pátek 24. ledna 2020

Caresse Crosby

20.4.1891 - 24.1.1970


Jméno podnikatelky Caresse Crosby zná dnes jen málokdo. A je to vlastně škoda, protože její vynález používáme my ženy denně a vlastně si ani neumíme život bez něj představit. Cože nám to vlastně dala? Přece podprsenku! A nejen to. Byla také patronkou umění a literární vydavatelkou. Kdo ví, jestli bychom dnes znali Ernesta Hemingwaye nebo Antoine de Saint-Exupéry, nebýt pravě jí a jejího manžela, kteří vydali jejich prvotiny. Ale pojďme od začátku...

Narodila se na sklonku 19. století do významné puritánské rodiny z New Yorku. Její rodiče měli šlechtické předky sahající až ke křížovým výpravám nebo Válce růží. I mezi jejími "americkými" předky najdeme mnoho významných osobností. Byla pokřtěná jako Mary Phelps Jacobová, ale přezdívali jí Polly, aby ji odlišili od matky, která se jmenovala také Mary. Její rodiče nebyli nijak závratně bohatí, ale stále ještě patřili k vyšší třídě. V souladu s tímto životním stylem se jí dostalo vychování i vzdělání. Navštěvovala dívčí školu slečny Chapinové, dále kurzy tance a jízdy na koni. Jako studentka však byla jen průměrná a celkově nezajímavá.


Na muže neměla příliš štěstí. Poprvé se provdala v roce 1915 za Richarda Peabodyho. Z tohoto manželství se narodily dvě děti: syn William a dcera Poleen. Jako vdaná mohla začít podnikat, přesto neustále musela někde někomu dokazovat, že peníze na podnikání nebere ze společného. Navíc Richard s jejím podnikáním nesouhlasil. Také jeho účast v 1. světové válce jej poznamenala a začal pít více než je zdrávo. Skončil jako těžký alkoholik, a tak není divu, že se s ním Mary rozvedla.
Již v době, kdy byl manžel na frontě se sblížila s Henrym Crosbym. Rozvod se však táhl dlouho a tak teprve někdy v roce 1922 byla opět svobodná a mohla se znovu provdat. S Crosbym se přestěhovala do Paříže, kde si na jeho přání změnila křestní jméno na Caresse. Společně psali povídky s erotickou a pornografickou tématikou a založili vlastní vydavatelství. Kromě svých vlastních děl, také podporovali začínající spisovatele. Jejich manželství bylo tzv. "otevřené" - každý si užívali milenců i drog a vůbec vedli bohémský život. Henry ovšem také sloužil ve válce a zřejmě si z ní také přinesl nějaké psychické problémy. S Caresse měli sepsanou "sebevražednou smlouvu" v níž se zavázali, že v roce 1942 společně vyskočí z letadla. Henry ovšem tak dlouho čekat nevydržel a zastřelil se už v prosinci 1929. Jeho mrtvé tělo našli v hotelovém pokoji v objetí s také zastřelenou milenkou. Dodnes není jisté, zda se jednalo o dvojitou sebevraždu, nebo o vraždu a následnou sebevraždu.


V roce 1937 se provdala potřetí za o 16 let mladšího nezaměstnaného herce Selberta Younga. Odstěhovala se s ním do Virginie, kde žili na plantáži. Ovšem i on měl problémy s alkoholem a manželství tudíž netrvalo dlouho, rozvedli se v roce 1939. Mnohé prameny je ani nezmiňují.
Dalším partnerem v pořadí byl boxer Canada Lee. Bohužel se spolu nemohli vzít, protože v Americe až do roku 1968 platily segregační zákony - a on byl černoch. Přesto se s ním bez ostychu ukazovala na veřejnosti a jejich vztah trval až do poloviny 40. let a silně ovlivnil její názory. Ovšem společnost jej vnímala jako skandální a dokonce se kvůli tomu po několik let nestýkala se svým synem Williamem.
Během války ve Vietnamu aktivně bojovala za mír. Založila feministickou organizaci Ženy proti válce, jejímž cílem bylo vytvořit centrum, které by diplomatickou cestou bojovalo za světový mír.  Této činnosti zasvětila celý zbytek svého života. Zemřela v roce 1970 v Římě na pneumonii.


A jak to vlastně bylo s tou podprsenkou? Jako mladá dáma z vyšší společnosti pochopitelně také často chodila na různé plesy. Jednou se stalo, že si chtěla obléknout nové šaty s výrazným dekoltem. Bohužel tento výstřih nedokázal skrýt korzet, který z něj různě vyčuhoval. Mary nakonec korzet odvrhla a porozhlédla se po něčem pohodlnějším. Napadlo ji vzít dva kapesníčky, různě je spojit a doplnit stužkami a nový kousek prádla byl na světě. Její přítelkyně na plese obdivovaly, jak se mohla tak lehce a volně pohybovat, a tak se jim pochlubila se svým vynálezem. Dívky zatoužili podprsenku také vyzkoušet a začali si u ní objednávat. Brzy se z tohoto malého kousku oblečení stal módní hit. Když jí jeden muž nabídl, že od ní návod odkoupí a z každé prodané podprsenky jí bude platit 1 dolar, pochopila, že její vynález má potenciál a rychle si nechala zaregistrovat patent. Byl jí udělen v listopadu 1914. Po svatbě s Peabodym si mohla v roce 1922 otevřít vlastní podnik - malou manufakturu na šití podprsenek. Ovšem jak už jsem zmínila výše, její manžel nebyl jejímu podnikání nakloněn a tak nakonec na jeho naléhání prodala patent společnosti Warner Brothers Corset Company za 1500 dolarů. Byla to chyba, protože Warner Brothers v následujících třiceti letech na patentu vydělal 15 mil. dolarů.


Zdroj informací a obrázků:
internet

Žádné komentáře:

Okomentovat